Κεντρική Σελίδα Επικοινωνία | Αγορά Reiki |
Reiki.gr

Σεμινάρια Προσωπικής & Πνευματικής Ανάπτυξης

Γιατί τόσα Σεμινάρια;

2 σχετικές απαντήσεις απο τον Γιώργο Μυλωνά στο περιοδικό Reiki Time

 1.

2. Αγαπητέ Γιώργο! Κατ’ αρχήν συγχαρητήρια για όλο αυτό το υλικό που δημοσιεύετε! Δεν έχω λόγια να το περιγράψω! Είναι καταπληκτικό! Πραγματική προσφορά στο Ρέικι και στον άνθρωπο! Συλλέγω το περιοδικό, το οποίο είναι περισσότερο μια εγκυκλοπαίδεια για μένα παρά περιοδικό! Θα ήθελα σου κάνω μερικές ερωτήσεις όμως γιατί έχω μπερδευτεί! Τι γνώμη έχεις για το παραδοσιακό Ρέικι; Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο Ρέικι, το Ουσούι Ρέικι και το παραδοσιακό Ρέικι ή εννοούμε το ίδιο πράγμα; Τι είναι όλα αυτά τα συστήματα Ρέικι όπως το Αγγελικό Ρέικι, το Ρέικι Ανώτερου Εαυτού, το Σαμπάλλα Ρέικι, το Λαϊτάριαν και το Καρούνα Ρέικι; Είναι αυτά πιο δυνατά και αποτελεσματικά από το κανονικό Ρέικι; Εσύ τι διδάσκεις και τι προτείνεις; Και με ποια σειρά; Έχω μπερδευτεί! Βοήθεια!

Αγαπημένε φίλε!

Σε αυτή την (εκτενή!) απάντηση θα προσπαθήσω να λύσω τις περισσότερες από τις παρεξηγήσεις και παρανοήσεις που υπάρχουν γύρω από αυτά τα θέματα και να ρίξω όσο περισσότερο φως γίνεται! Όταν αναφέρουμε τη λέξη «Ρέικι» εννοούμε το σύστημα θεραπείας μέσω του αγγίγματος των χεριών πάνω στο σώμα και μέσω της μετάδοσης ζωτικής ενέργειας όπως αυτό ανακαλύφθηκε, οργανώθηκε και διδάχτηκε από τον πρώτο δάσκαλο του Ρέικι, τον Μικάο Ουσούι, στην Ιαπωνία, στις αρχές του εικοστού αιώνα. Είναι μια ιαπωνική θεραπευτική τέχνη που βασίζεται στη ζωτική ενέργεια που υπάρχει άφθονη στο σύμπαν, μια ιαπωνική τέχνη που έχει όμως πανανθρώπινη και παγκόσμια αξία, εμβέλεια και δυναμική. Βασικά συστατικά αυτής της τέχνης υπήρχαν σε πολλούς πολιτισμούς και σε διάφορες χρονικές περιόδους: όπως για παράδειγμα, η χρήση της θεραπευτικής ισχύος του ανθρώπινου αγγίγματος και τα ευεργετικά / χαλαρωτικά αποτελέσματά του, καθώς και οι θεραπείες μέσω της αόρατης ζωοποιού ενέργειας του σύμπαντος ή μέσω του εσώτερου / ανώτερου πνεύματος.

Όταν αναφέρουμε «Ρέικι» εννοούμε το παραδοσιακό ιαπωνικό Ρέικι του Μικάο Ουσούι: οπότε, Ρέικι = Ουσούι Ρέικι = Παραδοσιακό Ρέικι = Ιαπωνικό Ρέικι. Οι όροι εναλλάσσονται εννοώντας το ίδιο θεραπευτικό ενεργειακό σύστημα. Βασικά και απαραίτητα στοιχεία αυτού του συστήματος είναι τα τρία επίπεδα εκπαίδευσης ή «Βαθμοί» (ή και τέσσερις βαθμοί - εάν χωρίσουμε τον τρίτο βαθμό σε δύο μέρη, όπως γίνεται συχνά) που περιλαμβάνουν μυήσεις (ονομάζονται και ενεργειακές ενδυναμώσεις / συντονισμοί / ανοίγματα / εναρμονίσεις) που «ανοίγουν το κανάλι της ενέργειας στο σώμα» ή, αλλιώς, που συνδέουν το περιορισμένο άτομο με την απεριόριστη ζωτική ενέργεια του σύμπαντος! Αυτές οι μυήσεις ή συντονισμοί, ενεργοποιούν «το άγγιγμα του Ρέικι», τη ροή της θεραπευτικής ζωτικής ενέργειας από τις παλάμες του ατόμου. Στη συνέχεια, και αφού το άτομο έχει ανοιχτεί στη ζωτική ενέργεια χάρη στους συντονισμούς των Βαθμών, το άτομο μαθαίνει να τοποθετεί τα χέρια του πάνω στο σώμα του (αυτοθεραπεία) ή στο σώμα κάποιου άλλου και να δίνει χαλαρωτικές συνεδρίες Ρέικι με ποικίλα οφέλη σε σώμα, αύρα, συναίσθημα, νου και πνεύμα. Το επόμενα επίπεδα εκπαίδευσης (ο δεύτερος και ο τρίτος βαθμός Ρέικι) γίνονται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, εάν ο μαθητής επιθυμεί να προχωρήσει (αν και κάθε βαθμός είναι πλήρης και αυτοτελής) και περιλαμβάνουν επιπλέον συντονισμούς, ενεργειακά σύμβολα (σύμβολα που τα χρησιμοποιούμε για θεραπεία), καθώς και τεχνικές Ρέικι (ιαπωνικές / παραδοσιακές τεχνικές του Ουσούι ή δυτικές / μοντέρνες από μεταγενέστερους Δασκάλους).

Το παραδοσιακό ιαπωνικό σύστημα Ουσούι Ρέικι είναι αληθινά υπέροχο και πανέμορφο, έχει μεγάλο βάθος και απεριόριστα οφέλη! Τα τελευταία 80 χρόνια έχει βοηθήσει κυριολεκτικά εκατομμύρια ανθρώπους πάνω στη γη να ανακαλύψουν και να διατηρήσουν της εσωτερική γαλήνη και αρμονία τους, την υγεία και την πνευματική καθαρότητα και διαύγεια τους. Το Ουσούι Ρέικι είναι επίσης μια εκπληκτική τέχνη πνευματικής ανάπτυξης, ολοκλήρωσης και διεύρυνσης. Το Ρέικι ή, αλλιώς, Ουσούι Ρέικι ή Ιαπωνικό Ρέικι ή Παραδοσιακό Ρέικι είναι απλά ΠΛΗΡΕΣ, ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ και ΤΕΛΕΙΟ! Μέσω των τριών παραδοσιακών βαθμών το άτομο μπορεί να καθαρίσει, να εξισορροπήσει και να ενδυναμώσει τον εαυτό και τη ζωή του σε μέγιστο βαθμό, γρήγορα και άμεσα. Το άτομο ΔΕΝ χρειάζεται να μυηθεί σε άλλα συστήματα, να κάνει άλλα σεμινάρια και να λάβει έξτρα σύμβολα και τεχνικές - ΕΚΤΟΣ και εάν το επιθυμεί!

Τα τελευταία 30 χρόνια υπάρχουν σεμινάρια και συστήματα που εμπνεύστηκαν ή χτίστηκαν επάνω στο παραδοσιακό Ρέικι ή άλλα τα οποία υιοθέτησαν στοιχεία από το παραδοσιακό Ρέικι: όπως για παράδειγμα, τη χρήση ενεργειακών συμβόλων για θεραπεία, θέσεις των χεριών πάνω στο σώμα, ενεργειακά ανοίγματα / μυήσεις, τη χρήση του διαλογισμού κ.λ.π. Άλλα συστήματα αφορούν άτομα που έχουν συμπληρώσει την εκπαίδευση Μάστερ στο Ουσούι Ρέικι (δηλαδή τον τρίτο βαθμό): όπως το Καρούνα Ρέικι (Karuna Reiki R) ή το Λαϊτάριαν Ρέικι (Lightarian Reiki TM) και άλλα θεωρούνται ανεξάρτητες ή διαφορετικές ενέργειες και ανεξάρτητα συστήματα από το παραδοσιακό Ουσούι Ρέικι: όπως το Αγγελικό Ρέικι, το Ντασάν, το Τέρα-Μάι, το Σεκέμ και το Σαμπάλλα Ρέικι, τα οποία απευθύνονται συνήθως σε άτομα τα οποία δεν χρειάζεται να έχουν προηγούμενη πείρα με το Ρέικι. Άλλα πάλι ζητούν ως προϋπόθεση εκμάθησης τον πρώτο ή και το δεύτερο βαθμό παραδοσιακού Ουσούι Ρέικι: όπως τα Νέα Συστήματα Ρέικι (Κουνταλίνι Ρέικι, Αμ-ΛΑ, Κάρσα Τέι, Χρυσό Ρέικι), το Ρέικι Ανώτερου Εαυτού, το Κρυσταλλικό Ρέικι, η Ολική Συνειδητότητα και άλλα.

Όλα αυτά τα συστήματα Ρέικι δημιουργήθηκαν για πολλούς λόγους: Από την έμπνευση και τις εμπειρίες δασκάλων Ρέικι ή άλλων πνευματικών δασκάλων. Από την προσωπική ανάπτυξη ατόμων που κρίνουν ότι κάποιες νέες πληροφορίες / τεχνικές που έλαβαν / ανέπτυξαν / δημιούργησαν πρέπει να μοιραστούν με άλλους. Ως απάντηση στις σύγχρονες ανάγκες και τις σύγχρονες πνευματικές αναζητήσεις. Ως διεύρυνση / ανάπτυξη / εξέλιξη / αναπροσαρμογή του παραδοσιακού Ρέικι. Η εντελώς ανεξάρτητα από αυτό. Από την άλλη πλευρά, ένα άτομο που εξασκεί ή διδάσκει παραδοσιακό Ουσούι Ρέικι δεν είναι σε τίποτα κατώτερο ή λιγότερο από κάποιο άτομο που εξασκεί ή διδάσκει νέα συστήματα ή «προχωρημένα» ή «ανώτερα» συστήματα (όλα αυτά είναι άλλωστε σχετικά!). Στο Ρέικι δεν μπορεί να υπάρχει σύγκριση. Κάθε άτομο άλλωστε καθοδηγείται στον αντίστοιχο θεραπευτή ή δάσκαλο από την εσωτερική του σοφία και κάθε άνθρωπος έχει το δικό του προσωπικό και μοναδικό δρόμο!

Προσωπικά διδάσκω κυρίως παραδοσιακό Ουσούι Ρέικι (με επιπλέον σύγχρονες τεχνικές) σε τέσσερις βαθμούς (Πρώτος Βαθμός Ρέικι, Δεύτερος Βαθμός Ρέικι, Τρίτος Βαθμός Μάστερ 3Α, Τρίτος Βαθμός Μάστερ Δασκάλων 3Β) και το τιμώ καθημερινά με μέγιστο σεβασμό, προσοχή, ευγνωμοσύνη και αγάπη. Όλα ξεκίνησαν από τον μεγάλο δάσκαλο Μικάο Ουσούι στην Ιαπωνία!

Πάντοτε προτείνω σε κάποιο άτομο το Ουσούι Ρέικι και όχι άλλα συστήματα. Δίνω συντονισμούς σε όλα τα σύγχρονα συστήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω μόνο σε άτομα που έχουν ήδη πρώτο και δεύτερο βαθμό Ρέικι (ή ακόμα και τρίτο βαθμό) και τα οποία που έχουν εργαστεί με τον εαυτό τους για αρκετούς μήνες μέσω της αντίστοιχης αυτοθεραπείας (που είναι απαραίτητη και αναντικατάστατη) και των άλλων τεχνικών που διδάσκονται στον πρώτο και το δεύτερο βαθμό.

Σε οποιοδήποτε άτομο ξεκινά τώρα την αναζήτησή του, είτε στο χώρο της πνευματικότητας, είτε της αυτογνωσίας, είτε των φυσικών / ολιστικών θεραπειών, συνιστώ πάντοτε τον πρώτο βαθμό του Ουσούι Ρέικι και κατόπιν το δεύτερο βαθμό. Από το δεύτερο βαθμό το άτομο μπορεί να πειραματιστεί και να διευρύνει τις γνώσεις και τις ικανότητές του με άλλα συστήματα. Πάντως, όλα τα σύγχρονα ενεργειακά συστήματα είναι εξίσου όμορφα, ενδιαφέροντα και αποτελεσματικά!

Υπάρχουν άτομα που αναφέρουν ότι τα διαφορετικά συστήματα Ρέικι και άλλα πνευματικά ή θεραπευτικά / ενεργειακά σεμινάρια δημιουργήθηκαν για λόγους συμφέροντος, κύρους, ανωτερότητας, εξουσίας, ελέγχου ή κέρδους: αυτό κατά την άποψή μου δεν ισχύει και προσωπικά δεν το έχω συναντήσει πουθενά! Τα περισσότερα γεννήθηκαν είτε από τη μεγάλη αγάπη για το Πνεύμα ή από την μεγάλη αγάπη για τον Άνθρωπο (που ουσιαστικά είναι το ίδιο πράγμα!).

Από την άλλη πλευρά, κάποια άτομα αναφέρουν ότι το Ουσούι Ρέικι είναι ξεπερασμένο, πεπαλαιωμένο ή ότι δεν είναι τόσο δυνατό και αποτελεσματικό και πως προτιμούν το Αγγελικό Ρέικι ή το Καρούνα Ρέικι ή τη Θεραπεία Πνευματικής Απόκρισης, την Ολική Συνειδητότητα, το Τέρα-Μάι, το Σεκέμ. τα Νέα Συστήματα Ρέικι, το Σαμπάλλα Ρέικι κ.λ.π. Κατά τη γνώμη μου ούτε αυτό είναι σωστό! Ή δεν είναι για ΟΛΟΥΣ σωστό!

Κατ’ αρχήν, είναι απαραίτητο να θυμόμαστε πως η ζωτική ενέργεια είναι ΜΙΑ. Κατά δεύτερον, το τι είναι «δυνατό» εξαρτάται από πολλές συνιστώσες: από το τι χρειαζόμαστε τη στιγμή που λαμβάνουμε κάθε μύηση και τη στιγμή που συμμετέχουμε σε κάποιο σεμινάριο, από τις προηγούμενες εμπειρίες μας και από το ποιοι είμαστε γενικά, από τον δάσκαλο, από το ίδιο το σύστημα, από τη χημεία μας με το ίδιο το σύστημα, από τη χημεία μας με το δάσκαλο, από το σύστημα των πεποιθήσεων μας, από τις προσδοκίες μας, από τις προθέσεις μας κ.λ.π. ΔΕΝ μπορεί να γίνει σύγκριση ανάμεσα σε διαφορετικά συστήματα. Έτσι το Αγγελικό Ρέικι μπορεί να είναι πιο δυνατό για κάποιο άτομο και το Καρούνα Ρέικι ή το Σαμπαλλα Ρέικι πιο δυνατό για κάποιο άλλο.

Τα στοιχεία όμως της αυτοθεραπείας και της αλλοθεραπείας με τις θέσεις των χεριών πάνω στο σώμα που υπάρχουν στο παραδοσιακό Ουσούι Ρέικι είναι αναντικατάστατα όπως αναντικατάστατες και σημαντικότατες είναι και οι τεχνικές, τα σύμβολα και οι υπόλοιπες πληροφορίες που δίνονται στον πρώτο, το δεύτερο και τον τρίτο βαθμό. Το Ουσούι Ρέικι είναι πρωταρχικό, μητρικό και διαχρονικό! Για κάθε σύγχρονο ενεργειακό θεραπευτικό σύστημα το Ουσούι Ρέικι είναι η αγνή και καθαρή βάση, το αγνό και καθαρό πλαίσιο. Το πλαίσιο και η βάση του παραδοσιακού Ουσούι Ρέικι μάλιστα είναι τόσο καθαρό και αγνό που αυτό και μόνο ίσως να εξηγεί το γιατί το Ρέικι είναι σήμερα η πιο διαδεδομένη ενεργειακή τεχνική πάνω στη γη! Αλλά και γιατί έχουν γεννηθεί τόσα πολλά νέα συστήματα / Ρέικι-παιδάκια!

Το περιοδικό που κρατάς στα χέρια σου είναι γεμάτο πληροφορίες για ολόκληρο το σύστημα του Ρέικι, του παραδοσιακού / Ουσούι Ρέικι! Οι 5 αρχές του Ρέικι (οπισθόφυλλο), τεχνικές και διαλογισμοί καθώς και άλλα άρθρα θα σε βοηθήσουν να το εξερευνήσεις με την άνεσή σου, ήρεμα και γαλήνια! Η συμμετοχή σε ένα αντίστοιχο σεμινάριο όμως κρίνεται απαραίτητη και χίλιες φορές πιο ωφέλιμη και χρήσιμη! Όσον αφορά τα σύγχρονα συστήματα και τα διαφορετικά σεμινάρια έχουμε ήδη παρουσιάσει τα περισσότερα και σημαντικότερα από αυτά σε προηγούμενα τεύχη με πολλές χρήσιμες και ενδιαφέρουσες πληροφορίες (ποιος τα δημιούργησε και πότε, πόσα επίπεδα εκπαίδευσης έχουν και τι μυήσεις περιλαμβάνουν, πόσα σύμβολα και τι τεχνικές, τι φιλοσοφία και ποιους στόχους έχουν, σε ποιους απευθύνονται, πόσο διαρκούν, που ωφελούν κ.λ.π.)*1 Αναζήτησε τα! Και επέλεξε με ελευθερία και αγάπη – και με μέτρο!

Με αγάπη και σεβασμό σου στέλνω πολύ πολύ πολύ, πάρα πολύ ΦΩΣ! ΑΓΝΟΤΑΤΟ ΦΩΣ! ΦΩΣ = ΓΝΩΣΗ = ΜΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ = ΑΓΑΠΗ!

*1 Παραδοσιακό Ουσούι Ρέικι (άρθρα σε όλα τα τεύχη Reiki Time), Καρούνα Ρέικι R (τεύχη 5 & 7), Λαϊτάριαν Ρέικι TM  (τεύχος 3), Αγγελικό Ρέικι (τεύχος 4), Ρέικι Ανώτερου Εαυτού (τεύχος 6), Ολική Συνειδητότητα (τεύχος 3), Θεραπεία Πνευματικής Απόκρισης, SRT (τεύχος 2), Κουνταλίνι Ρέικι (τεύχος 1), Αμ-Λα (τεύχος 2), Κάρσα-Τέι (τεύχος 4), Νέα Σαμπάλλα 13- D (τεύχος 4), Σαμπάλλα Ρέικι, Σαμπάλλα 13- D και Σαμπάλλα Ανάληψης (τεύχος 7), Μερλάιτ Ρέικι (τεύχος 4), EMF (τεύχος 3), The Reconnection(τεύχος 6), Σεκέμ (τεύχη 4 & 6), Κόμυο Ρέικι (τεύχος 4), Ντασάν (τεύχος 5).

Όροι Χρήσης - Δήλωση Απορρήτου | website by Theratron